DANI ZDRAVLJA NA HIGIJENSKOM

daniZdravljaM

EUROPSKI TJEDAN CIJEPLJENJA U NZJZ SDŽ

SD povodom Tjedna cjepljenjaU Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije je osmišljen niz aktivnosti kojima će se od 25. travnja obilježiti svjetski i europski tjedan cijepljenja. Ciklus različitih aktivnosti osmišljen je u Odjelu za nadzor nad cijepljenjem  Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, te u Službi za školsku i sveučilišnu medicinu NZJZ SDŽ. Dana 27. travnja će se u 19.30 sati u knjižnici NZJZ SDŽ upriličiti predavanje o vrijednostima nacionalnog programa cijepljenja za pedijatre, provoditelje programa s područja gradova Splita, Solina i Kaštela koji su se spremni pridružiti projekciji još boljih cijepnih obuhvata. Dana 28. travnja će Željka Karin, dr.med.spec. školske i sveučilišne medicine na temu prevencije HPV infekcije održati predavanje u prostorijama škole za učenike I. razreda Zdravstvene škole s početkom u 11 sati.

Tiskani materijali prema predlošku Odjela za cijepljenje u NZJZ SDŽ: DTP, Hib, IPV, MRP

Pogledajte osvrt dr Milke Brzović na EIW

  • 20160325dOrlZdrKarusel
  • 20160325dNarcKarusel
  • 20160325dVodaKarusel
  • 20160325dTBCKarusel
  • 20160325dEpilepKarusel
  • 20.03.2016. Svjetski dan oralnog zdravlja - Cilj je obilježavanja ovog dana povećati svjesnost o važnosti oralnog zdravlja – važnog čimbenika općeg zdravlja.
  • 21.03.2016. Međunarodni dan borbe protiv raka dojke (Dan narcisa) - Obilježava se u cilju poticanja svijesti o važnosti prevencije te kako bi se pravovremenim otkrivanjem ove zloćudne bolesti mogli spasiti brojni životi.
  • 22.03.2016. Svjetski dan voda - Obilježava se svake godine kako bi se pozornost javnosti usmjerila prema činjenici o dragocjenosti vode i dala sveobuhvatna potpora održivom razvoju vodnih resursa.
  • 24.03.2016. Svjetski dan tuberkuloze - Cilj je obilježavanja ovog dana diljem svijeta podizanje razine svijesti o tuberkulozi, te naporima koji se poduzimaju kako bi se bolest prevenirala i izliječila.
  • 26.03.2016. Svjetski dan oboljelih od epilepsije - Obilježava se u cilju podizanja svijesti o epilepsiji kao neurološkoj bolesti te kako bi se smanjile predrasude prema oboljelima.

USPOSTAVLJEN YOU TUBE KANAL NZJZ SDŽ

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije je osigurao praćenje javnozdravstvenih skupova u svojoj organizaciji i u obliku video zapisa. Dio snimljenog materijala će se prikazivati u video isječcima uz izvješća sa skupova, predavanja i drugih javnih manifestacija u kojima sudjeluju predstavnici NZJZ SDŽ. Nabavljena će oprema poslužiti i za snimanje reportaža i promidžbenih poruka za različite djelatnosti ustanove. Materijal za javnu objavu i pretplatu je dostupan preko you tube kanala na adresi NZJZ SDŽ.

SVJETSKI DAN MALARIJE 25. TRAVNJA

Javnozdravstveni pogled na Svjetski dan malarije iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije upućuje na potrebu višeznačnog osvrta. Razlozi su očiti i višestruki. Dužni smo se naime prisjetiti napora i javnozdravstvene skrbi koju je 1922. prema tadašnjim prioritetima potaknuo dr. Andrija Sfarčić osnivajući Institut za proučavanje i suzbijanje malarije u Trogiru. Institut je 1929. promjenio naziv u Higijenski Zavod Trogir. Udruživanjem s Bakteriološkom stanicom iz Splita koju je osnovao i predvodio dr. Josip Škarić ugradio se potom u temelje središnje institucije javnog zdravstva Dalmacije i središnje Bosne, Higijenskog zavoda u Splitu. Ovaj važan trenutak u povjesnici društvene skrbi za narodno zdravlje imao je suzbijanje malarije među svojim prioritetima. Težište na poslovima iskorjenjivanja malarije protegnulo se tijekom puna tri naredna desetljeća, sve do sredine pedesetih godina dvadesetog stoljeća kada je autohtona malarija iskorijenjena.
Šezdesetak ljeta kasnije, malarija je i dalje globalna ugroza od koje u svijetu oboljevaju milijuni ljudi. Vrste komaraca prijenosnika bolesti su još daleko od naših krajeva. Vrijedi pri tom ipak spomenuti kako su se tijekom posljednjeg desetljeća u našim krajevima udomaćile nove vrste komaraca, iz čega proizlaze novi izazovi i potrebe za izradu rizika za vektorske zarazne bolesti, kao i za nacionalni sustav praćenja komaraca.
U splitskom KBC se svake godine liječi nekoliko pacijenata koji su se zarazili u malaričnim područjima. Ambulanta u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ redovno provodi pripremu i nadzor za putnike. U svezi malarije to uključuje preventivno i postekspozicijsko uzimanje antimalarika i savjete za boravak u malaričnim područjima.
Ovdje možete pogledati video zapis s osvrtom na vrste komaraca prijenosnika malarije. Također se mogu pregledati i preporuke za putnike iz epidemiološke ambulante NZJZ SDŽ.

O UROLOŠKIM TEGOBAMA TREĆE DOBI NA GERONTOLOŠKOJ TRIBINI NZJZ SDŽ

U knjižnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije je 14. travnja 2016. održana 21. Gerontološka tribina na temu "Urološke tegobe treće dobi" u organizaciji Odjela / Centra za gerontologiju Službe za javno zdravstvo NZJZ SDŽ.
O promjenama mokraćnog sustava kao neizbježnoj posljedici procesa starenja govorio je doc. dr. sc. Davor Librenjak, spec. urolog, voditelj Zavoda za urologiju KBC Split.
Tijekom predavanja je posebno ukazao na bolesti prostate koje su najčešći zdravstveni problem muškaraca srednje i starije životne dobi. Prostata može biti dobroćudno uvećana, no u njoj se može javiti i upala ili rak. Istaknuto je da su tegobe s mokrenjem uzrokovane dobroćudnim povećanjem prostate prisutne u oko 50 % šezdesetgodišnjaka i u gotovo 90 % osamdesetgodišnjaka.  Simptomi koji ukazuju na benigno povećanje prostate su opstruktivne i iritativne prirode. Bolesnik se žali na otežano mokrenje, učestalost mokrenja, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, potrebu za napinjanjem da bi se mjehur ispraznio, višekratno noćno mokrenje, tanki mlaz. Ove tegobe mogu u blagoj mjeri započeti već iza 40-te godine, a sa starenjem se dalje pogoršavaju.
Urološka obrada predviđa digitorektalni pregled, mjerenje markera za prostatu iz krvi( tzv. PSA – prostata specifični antigen) te dodatne metode poput UZV rezidualnog urina, mikciometrije, simptom skor analize urina, eventualne biopsije ili operacije prostate uz pomoć UZV. PSA je organospecifični enzim koji nije i tumor specifičan – luče ga i zloćudne i normalne stanice žljezdanog epitela prostate. Povišen PSA stoga može ukazivati  i na benigna stanja poput infekcija donjeg urotrakta, a ne samo na razvoj raka prostate. Do pojave PSA testa 75% bolesnika je dijagnosticirano u metastatskoj ili terminalnoj fazi zloćudne bolesti, a u eri PSA ( zadnjih 25 godina) 90 % bolesnika se dijagnosticira u ranoj, kurabilnoj fazi. Nažalost, rak prostate je tiha i podmukla bolest i ne daje rane simptome.
Stoga se redovite preglede urologa preporuča od 50-te godine života jednom godišnje, odnosno već s 45 godina kod muškaraca koji imaju obiteljsku anamnezu raka prostate.
Više o aktualnim urološkim potrebama u videozapisu ...

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA NA SPLITSKOJ RIVI

Svjetski dan zdravlja je zalaganjem gradske organizacije Hrvatskog crvenog križa i uz potporu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije obilježen prigodno na splitskoj Rivi. Za šetnju uvijek inspirativan prostor privukao je po lijepom sunčanom danu mnoštvo građana i turista. Pultove s oznakama javnozdravstvenih usluga je posjetilo puno građana koji su ovom prigodom provjerili razinu svog krvnog tlaka i dobili savjete i preporuke liječnika NZJZ SDŽ . Svi zainteresirani su mogli pristupiti i određivanju razine glukoze u kapilarnoj krvi na pultu HCK. Uz mjerenje tjelesne mase i visine, liječnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ su određivali i indeks tjelesne mase. Predstavnici Hrvatskog crvenog križa su uz to demonstrirali postupke oživljavanja. Jačanju svijesti naših građana o zdravom životnom stilu, prevenciji debljine, i preporukama za fizičku aktivnost u svim životnim dobima, doprinijele su i poruke koje su od liječnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije i građana koji su pristupili savjetovanju na splitskoj Rivi, predstavljene u nizu pisanih i televizijskih izvješća.

TBC U POVIJESTI, I UMJETNOST U TUBERKULOZI, NA FESTIVALU ZNANOSTI

PoslijeBerbe

Zanimljivim prikazom povijesnih značajki vezanih za tuberkulozu, doc.prim.dr.sc. Anamarija Jurčev Savičević, dr.med.spec.epidemiologije  iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije je na predavanju iz programa ovogodišnjeg Festivala znanosti, 19. travnja u splitskom hotelu "Park", uvela slušateljstvo u jedinstveni osvrt o utjecaju tuberkuloze na različite epohe i medije umjetničkog stvaralaštva. Razložno je i usporedno s različitim vrstama umjetničkog izričaja iznijela i kronologiju sociokulturnog i stručnog medicinskog odnosa prema ovoj bolesti. Posebni utisci iz središnjeg dijela prezentacije bili su usmjereni prema romantičnom međuratnom razdoblju dvadesetog stoljeća tijekom kojeg je bolest bila sastavni dio i obilježje vodećih umjetnika, izričajnih pravaca koje su promovirali, i životnog stila po kojem su ušli u povijest umjetnosti. Predavanje je obuhvatilo prikaze na svim poljima umjetničkog izričaja, od slikarstva i književnosti do filma, i tuberkuloze kao inspiracije u novim medijima 21. stoljeća. Razvoj stručne skrbi iz povijesti medicine prikazan je pri tome u zanimljivom suodnosu s refleksijama na umjetničko stvaralaštvo. Osobiti naglasak ovog izvrsnog prikaza bio je usmjeren i na djelovanje važnih hrvatskih umjetnika i društvenog konteksta u kojem su djelovali. Spoznaja o bolesti, dužina života, raspoloženja vezana za liječenje i ekspresija doživljaja važno su obilježje vremena u kojem je tuberkuloza određivala pravce razvoja duhovnosti. Poticaj je to i za sagledavanje novih bolesti i javnozdravstvenih prioriteta čija prevencija i liječenje danas predstavljaju najveće izazove u globalnom pogledu. Taj se poticaj u novom svijetlu može svakako usmjeriti i prema nastojanjima da se u eri izvrsnih dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti iskorijeni tuberkuloza.

PELUDNI KALENDAR

crkvina-3-200x200Peludne alergije javljaju se periodično i povezane su s vremenom cvatnje određenih biljaka. Da bi neka biljka bila alergena mora stvarati pelud u velikim količinama, oprašivati se vjetrom i sadržavati alergene spojeve na površini peludnog zrna. Peludni spektar našeg područja prikazan je peludnim kalendarom. Peludni kalendar je grafički prikaz peludnog spektra i izrađuje se na temelju podataka prikupljenih svakodnevnim praćenjem vrsta i broja peludnih zrnaca u atmosferi. Izrađuje se za razdoblje od godine dana i prikazuje početak, trajanje i kraj polinacijskih sezona najznačajnijih alergenih biljaka.  Proljeće je razdoblje pune cvatnje biljaka. Toplo vrijeme donosi sve veće količine peluda i čini peludni spektar sve raznolikijim. Uz čempres se u zraku pojavio i pelud bora, crkvine i trava. Vjerojatnost dosezanja visokih i vrlo visokih koncentracija alergenog peluda raste iz dana u dan, ovisno o vremenskim prilikama. Koncentracije alergenog peluda smanjivat će se dolaskom sušnog razdoblja. Osim peludnog kalendara na našim stranicama možete se informirati i o peludnoj prognozi. Peludna prognoza izrađena je prema razini peluda u zraku i vremenskoj prognozi. Daje korisne podatke alergičnim osobama i onima koji planiraju putovanja jer omogućuje planiranje aktivnosti i preventivnih postupaka.

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA I TJELESNE AKTIVNOSTI

Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ bogatim programom aktivnosti obilježava Svjetski dana tjelesne aktivnosti (06. travnja) i Svjetski dan zdravlja (07. travnja). Ovi važni kalendarski susjedni javnozdravstveni događaji su ove godine i tematski naročito bliski s obzirom na određenje Svjetske zdravstvene organizacije za dijabetes kao središnju temu. NZJZ SDŽ nastavlja promicati vrijednosti zdravlja za sve u zajednici u središtima najveće i najljepše hrvatske županije poštivajući svoje određenje i odgovornost županijske institucije .
06. travnja je u suorganizaciji s upravom Grada Solina organiziran Sajam mogućnosti na prostoru Glorijeta u središtu grada. Ovom su se prigodom predstavile sve djelatnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ i suradnih županijskih zdravstvenih ustanova, kao i udruge Grada Solina koje promiču zdravi životni stil. Sajam su posjetili predstavnici Splitsko dalmatinske županije i Grada Solina predvođeni županom Zlatkom Ževrnjom i gradonačelnikom Blaženkom Bobanom. Pohvalili su pri tome organizaciju sajma. Ističući ulogu i značaj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, potvrdili su i svoju predanost i odlučnost da ustraju u potpori programima promicanja zdravlja. Pred večer je u solinskom Domu kulture u organizaciji NZJZ SDŽ održana javna tribina. Izvrsne prezentacije o šećernoj bolesti i prevenciji debljine prikazale su Mr. Ivana Bočina, dr.med.spec.javnog zdravstva, Željka Karin, dr.med.spec.školske medicine i Ravnateljica NZJZ SDŽ mr.sc. Jasna Ninčević, dr.med.spec.epidemiologije.
U prilogu ovog izvješća preporučujemo pregled video zapisa programa u Solinu na youTube kanalu NZJZ SDŽ.

pa142331.jpg