Služba za mentalno zdravlje

Projektne aktivnosti projekta „OKLEN SI DITE?” -  predstavljene  široj  javnosti u Domu kulture Zvonimir u Solinu 24.5. 2016 u 18h

20160606Solin


Služba za zaštitu mentalno zdravlja  NZJZ –SDŽ partner  je u projektu čiji je nositelj Dječji vrtić  Cvrčak  SOLIN. Projekt ima za cilj da: putem upoznavanja kulturne baštine i tradicionalnih običaja potiče razvoj i formiranje bazičnog identiteta djece predškolske dobi.

Usvajanje obiteljska mjerila i ponašanja u ranoj dobi  mogu pomoći procesu   stvaranja  bazičnog-osnovnog identiteta koji je neophodan za funkciju ega i   formiranje jedinstvene  osobnosti budućih adolescenata.  Rana i  predškolska dob pružaju priliku da se temeljne vrijednosti i  vještine i znanja usvoje kroz igru,  priču i kreaciju koja je nezamjenjiva aktivnost  u   razvoju svakog djeteta. Omogućiti djetetu doživljavanje elemenata u narodnoj materijalnoj i duhovnoj baštini te prenošenje tih elemenata u dječju spontanu igru i aktivnosti izražavanja i stvaranja kao poticaj djetetovoj mašti i kreativnosti, s naglaskom na njegovanje interesa za etnološko naslijeđe i baštinu kraja u kojem živi.

Tako se u ranoj dobi razvija kod djece pripadnost vlastitoj kulturi i tradiciji . Njeguje interes za etnološko naslijeđe kraja u kojem žive. Podržava dječju radoznalost za narodno stvaralaštvo i običaje neposredne okoline. Potiče i različite oblike izražavanja i time doprinosi djetetovom cjelovitom razvoju. Ujedno senzibilizira roditelje, odgojitelje i širu javnost na važnost razvoja i njegovanja kulturne baštine. Obogaćuje i unaprjeđuje odgojno-obrazovni rad u dječjem vrtiću. Daje se prilog društvenim događanjima i obogačuje kulturnu ponudu lokalne zajednice, promiče zdravlje.

20160606Solinb

Vremenska distanca nije prepreka već polazište šetnje kroz vrijeme čije vrijednosti baštinimo od baka nam i djedova, a koju djeca doživljavaju i kao dio svog identiteta, trans generacijskim prijenosom emocija.  Način na koji percipiraju prošlost u sadašnjosti, uvelike će odrediti i odnose u budućnosti, a dubina uspostavljenog emocionalnog odnosa, odredit će i vrijednosni sustav prema sebi, drugima, svijetu koji ga okružuje uz njegovanje tradicijskih vrijednosti → uz osvještavanje TKO SAM JA? KOMU I ČEMU PRIPADAM? (VRIJEDNOSTI KLUTURNE BAŠTINE).

20160606Solinc

 

Dani preventive u OŠ Brda

30.5. u 11,30 h u osnovnoj školi Brda u Splitu održano je još jedno predstavljanje javnozdravstvenog projekta „Poveži se bojom, približi se slikom“, čiji je nositelj NZJZ-SDŽ /Služba za  zaštitu  mentalnog zdravlja, ovom prigodom za širu i stručnu javnost u sklopu programa obilježavanja Dana škole.  Korisnici COO Slava Raškaj predstavili su  igrokaz  nastao tijekom projekta pod nazivom: „Šareni svijet“ , a korisnici DC Firule – Juraj Bonači uručili su tapiseriju koju su izradili  za osnovnu školu Brda u sklopu projekta.  Djelatnici i stručni suradnici OŠ Brda u protekle dvije godine sudjelovali su mnogim projektnim aktivnostima te dali svoj doprinos u zaštitu i unapređenju mentalnog zdravlja djece i mladih s teškoćama, družili se i sa drugima i drugačijima tijekom projektnih aktivnosti te time i otklanjali stigme i predrasude o osobama s invaliditetom, od kojih su ponešto i naučili.

Još jednom hvala svima!

20160606Brda

 

 

31.5. 2016. SVJETSKI DAN NE PUŠENJA

20160606nepusenje

Mladi skreću pozornost javnosti na važnost zdravstvenih ponašanja tijekom mladenaštva!
Za skretanje pozornosti i senzibilizaciju javnosti na temu ovisnosti o duhanu idejno rješenje pro- materijala ponudili  su učenici Zdravstvene škole 4c raz.  – odrađujući godišnju praktičnu nastavu u Savjetovalištu za zaštitu zdravlja djecu i mlade, iz predmeta  mentalno zdravlje, koji vodi Ivana Truta prof. Zdravstvene škole u Splitu. Realizaciju ideje za plakat  i izradu  Vodiča za malu školu ne pušenja pod nazivom „Virujem u te…“!, povjerili su učenicima iz 3a raz. Šimi Zečiću  i Ivi Boban  te djelatnicima Elzi Vukičević i Marku Dragunu., prof. Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split,  uz mentorstvo Mirele Grbić. prof. stručne suradnice Službe za zaštitu mentalnog zdravlja NZJZ-SD županija.  

20160606nepusenjea

               

Glavni  likovi Vodiča: Viktor i Nada, daju podršku jedan drugome u izboru zdravog stila življenja, i predlažu „Ne ovisni Đir“! Prikazani su kako  šivaju,  voze biciklu, sviraju gitaru, plešu,  igraju šah, slikaju, kuhaju, uče i grile  dragu osobu. Također i „Điraju zdravo!“  Vode računa i  o financijskoj dobiti ne pušenja te izračunavaju da umjesto dnevne potrošnje cigareta mogu: kupiti zdravu marendu, popiti prirodni sok…Umjesto tjedne kupnje cigareta mogu… upisati tečaj fotografije, školu stripa, pilates , jogu ili teretanu.  Mjesečna potrošnja tijekom konzumacije duhana mogla bi se zamijeniti kupnjom bicikle, odlaskom na izlet ili školu planinarenja. Godišnja bi omogućila… školu stranih jezika u Londonu, auto - školu, školu ronjenja ili jedrenja! Poručuju da je stjecanje zdravih navika tijekom mladenaštva garancija  zdravog životnog stila koji otvara prostor za nove vještine, više znanja i druženja ali i zadovoljstva, uspjeha i sreće! I na kraju se mladi  obraćaju odraslima, koji bi im  trebali biti uzor ali bi isto tako mogli ponešto i od njih naučiti.  Promatrajući likove iz ovog simpatičnog Vodiča odrasli zaključuju da vole sve što vole mladi!

20160606nepusenjeb

 

 

Virujen u te

Ovaj praktični Vodič nastao je s ciljem skretanja pozornosti i senzibilizacije javnosti o štetnosti i posljedicama pušenja duhana kao rezultat praktične nastave za učenike Zdravstvene škole Split, a koja se provodi u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvan bolničko liječenje ovisnosti NZZJZ SDŽ.


Dani preventive 33. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola

Učesnici  projekta predstavili društvenu igru  Pretežno vedro 18. 4. 2016.  Učenici 8. razreda i Annie iz 7.b još jednom imali priliku predstaviti edukativnu društvenu igru Pretežno vedro, u Hotelu President u Splitu.
Sudjelovali su u protokolu otvaranja 33. Hrvatske proljetne pedijatrijske škole gdje su sudionicima ovog stručnog skupa - mahom liječnicima iz cijele zemlje i regije na zanimljiv i zabavan način pokazali kako izgledaju  projektne i preventivne aktivnosti u školi.
Da podsjetimo, igra ja nastala u sklopu istoimenog projekta čiji je nositelj Nastavni zavod za javno zdravstvo naše županije, Služba za mentalno zdravlje, čiji je cilj poticanje razvoja emocionalne pismenosti kod djece i mladih.
Upravo je u tijeku vrednovanje igre u čemu sudjeluju učenici 10 škola u SD županiji. Tom prigodom voditeljica projekta je uručila jednu igru voditelju Klinike za djecje bolesti KBC Split prof. M. Saragi.
Sve su, naravno, zabilježili članovi Novinarske sekcije i Video/filmske sekcije.

Evo nekoliko fotografija...

DaniPrev1

DaniPrev2

DaniPrev3
Sretan vam Svjetski dan zdravlja! 

Započeli dani preventive pod sloganom ZDRAVE IDEJE

Našom malom svečanošću kojom završavaju aktivnosti pod nazivom „Zidovi nisu prepreke“ u projektu Pretežno vedro, danas smo obilježili Svjetski dan zdravlja (7.4.) i početak Dana preventive (7.4. - 31.5.).
Program su vodile učenice Katarina Kolovrat i Lucija Grabovac.
Učenici i nastavnici Škole za grafiku, dizajn i održivu gradnju i Škole likovne umjetnosti svojim su kreativnim radom uljepšali zidove naše škole.
Stoga smo danas posebno zaželjeli dobrodošlicu našim gostima i suradnicima iz Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, koji je nositelj projekta te učenike i djelatnike Škole za grafiku, dizajn i održivu gradnju i Škole likovnih umjetnosti.
Dobrodošlicu smo zaželjeli i predstavniku Grada Splita, prof. Mati Omaziću, Predstojniku Podružnice Split Agencije za odgoj i obrazovanje, višem savjetniku za ravnatelje u osnovnim školama, profesoru Vladi Matasu te ravnateljici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, magistri Jasni Ninčević.
Nakon obraćanja dr Ninčević i predstavljanja aktivnosti Zidovi nisu prepreke (prezentaciju možete pogledati pri dnu stranice) od strane školske psihologinje, slijedio je zabavni dio svečanosti.
Nastupio je Plesni klub "Vruća čokolada" te učenici 2.a i 2.b naše škole.

Svake školske godine širi se broj škola i ustanova koje se pridružuju projektu Pretežno vedro. U koreografiji  Plesnog kluba "Vruća čokolada" koji se u ovoj godini pridružio projektu "Pretežno Vedro" u dijelu aktivnosti pod nazivom "Život je pokret" sudjeluju plesačice 3. i 4. razreda osnovne škole. Naziv pjesme "Let's stick together" inspirirao je voditeljicu Josipu Lujanović na promišljanja o različitostima i kako ih zapravo svugdje tražimo osim među ljudima. Tamo gdje je nesigurnost u samog sebe, rađa se strah prema drugačijem. I prema njemu se grade zidovi. Plesom su pokazali da možemo prijeći te zidove i da trebamo biti tolerantniji kako bi istinski obogatili svoj život.
Za dobro raspoloženje pobrinuli su se i učenici 2.a i 2.b koji su nam otpjevali pjesmu „Bubamarac“, pod vodstvom učiteljice Ivane Bačić.
Pri kraju se ravnateljica Osnovne škole Stobreč, Marina Baćak, zahvalila našim suradnicima i uručila zahvalnice a mi smo ih nagradili snažnim pljeskom.
Dr Željko Ključević, voditelj Službe za mentalno zdravlje NZJZ SDŽ uručio je zahvalnice za djelatnike OŠ Stobreč: Aneli Mihovilović, Srđanu Crnjaku, Predragu Lovrinčeviću te Vedrani Ždero.
Voditeljice svečanosti su se na kraju zahvalile učenicima - članovima Sekcije Video - Kaval i Novinarske sekcije koji su naše današnje druženje zabilježili u slici i riječi te pozvali sve prisutne na zajedničko fotografiranje ispred oslikanog zida, gdje su nas već čekali, a tko drugi nego članovi Video - Kavala!
Uz to, našu svečanosti su pratili i predstavnici medija - Slobodne Dalmacije i HRT 4 i TV Jadrana na čemu im od srca zahvaljujemo!
DANI PREVENTIVE

zdraveIdeje


PRETEŽNO VEDRO

qwsl

Prije nekoliko dana je u sklopu Projekta Pretežno vedro koji je započet još 2011. godine predstavljena  nova društvena igra koja se također zove Pretežno vedro. U sijanju i žetvi ideja kako osmisliti igru, kao i u realizaciji zamišljenog sudjelovali su odrasli ali i mlade snage, učenici OŠ Stobreč.
Svakako je potrebno istaknuti uvodnu riječ u priručniku koji prati ovu igru, koju su napisale učenice koje su sudjelovale u njezinu osmišljavanju. Ističu kako su primijetile da su njihovi vršnjaci i vršnjakinje često sputani u izražavanju osjećaja, zbunjeni jer ne razumiju ni sebe ni druge. Ova nova igra svakako će pomoći djeci u boljem snalaženju u osjećajnoj sferi, ali na  nov, razumljiv i zanimljiv način.
Igru se može koristiti na dva načina. Prvi uključuje postojanje ploče ili podloge, kockicu sa plohama u 6 različitih boja, 6 figura u tim istim bojama, kartice s pitanjima također u 6 boja te listu s točnim odgovorima. Bacanjem kockice, pomicanjem figura i izvlačenjem kartice s pitanjima po propisanim pravilima  skupljaju se bodovi i zapisuju, da bi se na kraju vidjelo koliko je tko bio uspješan. Igrajući, igrači će se odgovarajući na pitanja prisjetiti  onoga što već znaju o osjećajima a imat će i priliku naučiti nešto što nisu znali. Nije uvijek u središtu pažnje samo znanje već vještina glumljenja, opisivanja nekih slika i sl. Zanimljivo i poučno!
Ali igru je moguće igrati i na drugi način, bez igrače ploče i figurica, bez pobjednika. Tada se radi u malim skupinama gdje članovi svake skupine odgovaraju na pitanja postavljena na krticama a na kraju svi zajedno predstavljaju svoje odgovore, komentiraju,  čitaju neke poruke s kartica, glume pred svima.
Odrasla će osoba procijeniti, a ponekad i djeca sama izabrati odgovara li im više ona individualna, natjecateljska varijanta igre ili skupna. Učenje o osjećajima u smislu boljeg razumijevanja sebe i drugoga, boljeg snalaženja u emocionalno obojenim situacijama potrebno je svakome. Ovakvim načinom poduka će,  vjerujem, doprijeti do svakog djeteta i nikome neće biti dosadno.  
Služba za zaštitu i unaprjeđenje mentalnog zdravlja i izvan bolničko liječenje ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo naše Županije na sreću ne posustaje u svom radu. I nadam se da će tako biti i slijedećih godina. Jer posla u domeni mentalnog zdravlja uvijek ima. Ideja u okviru ovog Projekta očito do sada nije nedostajalo, a vjerujem da ih neće ni u budućnosti nedostajati,  te da će i  njihova realizacija i nadalje biti zanimljiva, kreativna, poticajna i nadasve životno korisna, kao i do sada.

Split, 10. 3. 2016.                                

Dr. sc. Mirjana Nazor

 

 

PREDSTAVLJANJE DRUŠTVENE IGRE „PRETEŽNO VEDRO“

 1.ožujka 2016.g. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića  Split u multimedijalnoj dvorani točno u 12.30 sati održat će se  predstavljanje društvene igre: „Pretežno vedro“ koju su osmislili, ilustrirali i uredili učenici i djelatnici  Osnovne škole Stobreč u aktivnostima javno zdravstvenog projekta čiji je nositelj NZJZ-SDŽ / Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. U pripremi je  i njeno predstavljanje za javnost od strane mladih autora uz pomoć njihovih mentora.
Sama  igra  je grafički uređena  i izrađena u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split uz pomoć 3d printera te iznimnog truda i angažmana ravnatelja i profesora škole. Aktivnostima se pridružio i Plesni klub „Vruća čokolada“ koji će i nadalje u djelu aktivnosti pod nazivom „Život je pokret“ sudjelovati u projektu u 2016 godini.
Projekt Pretežno vedro je 2011. implementiran u odgojno-obrazovne institucije  sa ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih te se i dalje provodi, do sada je u projektu sudjelovalo oko 3500 djece i mladih izravnim učešćem o čemu je snimljen i dokumentarni film čija je premijera bila prošle godine u Kinoteci „Zlatna vrata“ u Splitu. Igra će  se podijeliti u deset osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije te će se provesti  njeno vrednovanje od strane učenika i stručnih suradnika, kako bi procijenili ishode njene primjene i namjene o čemu će struka i javnost biti pravovremeno obaviješteni.
Ovom prigodom društvena igra će biti darovana Klinici za dječje bolesti Split, Odjelu za djecu i mlade GKMM Split, te Domu za djecu Maestral Split.

plakat igraOBRTNA TEHNIČKA ŠKOLA SPLIT

 

Obrtna tehnička škola Split - poziv na izložbu (pdf)


OBRTNA IZLOZBA resized
ZAVRŠENA IZLOŽBA PLAKATA

u centralnoj zgradi NZJZ –SDŽ ; Vukovarska 46, u protekli mjesec dana izloženo dvadesetak plakata nastalih u projektnim i drugim aktivnostima djece i mladih u SD županiji.
 

MJESEC BORBE PROTIV ALKOHOLIZNA I DRUGIH OVISNOSTI
15.11. - 15.12. 2015.  NE ovisni ĐIR

mjesec 15 1

Prvi tjedan; 16.11. - 22.11. 2015
1.    Svit mora znat ovo triba stat, 2009. ( Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti ); INFO –zona Split
2.    Početak je pola cijelog, 2010. ( Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti); Gradska knjižnica Marko Marulića Split
3.    Moj cvijet za bolji svijet, 2010. ( Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti ); Dom kulture Zvonimir Solin
4.     I pad je let, 2010. ( Savjetovalište za djecu i mlade ); NZJZ-SDŽ, Fra Luje Maruna 2/1 Split
5.    Sve je u glavi, nešto i u nogama, 2011. ( Svjetski dan mentalnog zdravlja ); NZJZ-SDŽ, Fra Luje Maruna 2/1 Split

mjesec 15 2

Drugi tjedan; 23.11. - 29.11. 2015
1.    Zrno po zrno plod, 2012. ( Mjese borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti); Atrij škole za dizajn grafiku i odrzivu gradnju Split
2.    Mentalno zdravlje je poput neba PRETEŽNO VEDRO , 2012.  ( Svjetski dan mentalnog zdravlja ) Gradska knjižnica Marko Marulića Split
3.    NE ovisni ĐIR - škola stripa, 2013. . ( Mjese borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti); INFO – zona Split
4.    Điraj zdravo!, 2013. ( Svjetski dan ne pušenja),  Savjetovalište za djecu i mlade; NZJZ-SDŽ, Fra Luje Maruna 2/1 Split
5.    Profesionalni izazovi- Kreativnost i nove strategije; 2013. Zadar državni skup, partnerstvo  AZOO podružnica Split

mjesec 15 3

Treći tjedan; 30.11. - 6.12. 2015
1.    Od prvog dana dana ljubav i disciplina - Samopoštovanje je najvažniji zadatak ranog djetinjstva, 2013.  ( Svjetski dan zdravlja ) Gradska knjižnica Marko Marulića Split
2.    Ne pitam, slušam...! 2013.  ( Svjetski dan mentalnog zdravlja ), Županijski stručni skup, suoorganizacija AZOO; Obrtna tehnička škola Split
3.    Zdravlje je kreativnost, kreativnost je zdravlje, 2014.  ( Svjetski dan mentalnog zdravlja ), Županijski stručni skup, suoorganizacija AZOO;  Multimedijalna dvorana Zdravstvene škole Split
4.    Vrtuljak osjećaja- Izložba fotografija 2014. ( Hrvatski dan ne pušenja ); Atrij OŠ Sjepana Ivičevića Makarska
5.    Jedan povezani svijet, 2014. ( Svjetski dan samoubojstva); Savjetovalište za djecu i mlade NZJZ-SDŽ, Fra Luje Maruna 2/1 Split

mjesec 15 4

Četvrti tjedan; 7.12. - 15.12. 2015
1.    Od tijela do psihe od igre do kreativnosti, 2014.  ( Svjetski dan mentalnog zdravlja ),
Međužupanijski  stručni skup, suoorganizacija AZOO podružnica  Split;  Multimedijalna dvorana Zdravstvene škole Split
2.    Dokumentarni film Pretežno vedo, 2015. ( Svjetski dan ne pušenja);  Premijera Kinoteka Zlatna vrata Split
  Pitaj? Ne Skitaj!, 2015. E –savjetovalište mladi za mlade ( Međunarodni dan borbe protiv
3.      ovisnosti ); Županijsko stručno vijeće; Obrtna tehnička škola Split
4.    Ruka Spasa, 2015. ( Svjetski dan samoubojstva); Savjetovalište za djecu i mlade NZJZ-SDŽ, Fra Luje Maruna 2/1 Split
5.    Poveži se bojom, približi se slikom, 2015.  ( Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti ); Muzej grada Splita

mjesec 15 5

 

VIZUALNE KOMUNIKACIJE u promicanju zdravlja

 Komunikacija je proces razmjene informacija preko dogovorenog sustava znakova.
Komunikacija ne obuhvaća prenošenje misli,  ono što izmjenjujemo s javnošću ili pojedincem su poruke koje skreću pozornost.
Komunikacije dijelimo na VERBALNE (korištenje riječi) i NEVERBALNE ( glasovni i ne glasovni aspekti ponašanja koji se odvijaju u socijalnoj interakciji putem slika te osvještavaju određeni problem ili aktivnost.)
Vizualne komunikacije su vrsta neverbalne komunikacije kojom se uz pomoć likovnih elemenata i kompozicijskih načela prenosi poruka vizualnim putem što čini 70%  percepcije ljudskog bića.

Vizualnom komunikacijom prenosimo emocionalna stanja i stavove. Reguliramo tako i time određena neprihvatljiva ponašanja  te međuljudsku interakciju.  

Gledanje je proces, a viđenje interpretacija te se kompetencije trebaju aktivno učiti i savladavati jednako kao i druge vrste pismenosti uključujući i emocionalnu. Univerzalni jezik vizualne komunikacije posjeduje i estetsku i etičku dimenziju, te stimulira intelekt. Jezik umjetnosti unapređuje društvenu interakciju i suradnju. Konačno, podjednako stimulira osjećaje i osigurava emotivno i duhovno ispunjenje.

Dobra vizualna komunikacija i njena održivost sa širom javnošću važan je čimbenik uspjeha u svakodnevnom radu i razvoju na području zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja.MJESEC BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA I DRUGIH OVISNOSTI
Ne ovisni ĐIR

muraL

Mural izradili učenici ŠLU Split

15.11. -  15.12. 2015.

1. 2. 11 – 5. 12., Aktivnosti pod nazivom „ZIDOVI NISU PREPREKE“-  uređenje i oslikavanje zidova školskog igrališta u OŠ Primorski Dolac, u suradnji sa Školom likovne umjetnosti Split i Školom za dizajn grafiku i održivu gradnju Split, u sklopu projekta „Pretežno vedro“.

2. U okviru projekta „Ca je covik!?“  održat će se finalno predstavljanje trogirskih legendi „Marin Kiudis“ i „Bili Cvit“, u prostorijama gradske vjećnice, nakon svečane sjednice povodm Dana grada Trogira, 13.11.2015. u 18:15. Tom prilikom će se podjeliti zahvalnice svim suradnicima tijekom prve godine projektnih aktivnosti.

3. 5. 11. –  30 . 11., Muzej grada Splita od 9 -17 h Izložba ishodnih materijala projekta „Poveži se bojom, približi se slikom“ 19 tapiserija i predložaka nastalih u dvogodišnjem projektu koji ima za cilj zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih s teškoćama.

4.  12. - 14 . 11., Mirisi djetinjstva, 21. Dani predškolskog odgoja Splitsko-dalmatinske županije, Makarska. Tema: Nacionalni kurikulum ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja – teorijske postavke i implementacija; predstavljanje projektnih aktivnosti djece predškolske dobi DV Calimero Split i Solin u suradnji s NZJZ-SDŽ

5. 15.11.-15.12., Izložba plakata nastalih u projektnim i drugim aktivnostima Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvan bolničko liječenje ovisnosti; Centralna zgrada NZJZ –SDŽ, Vukovarska 46 pod nazivom NE ovisni ĐIR  javno zdravstveni pristup, promicanje zdravlja putem vizualne komunikacije.

6. U okviru projekta „Ca je covik!?“ 16.11.2015. u trajanju od 8:00-11:00 projekta aktivnost „Trogir-grad sretnih ulica“. Djeca osnovne škole Majstora Radovana crtajući po ulici Dr. Franje Tuđmana obilježit će Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Ulice bez alkohola su sretne ulice.  Aktivnost će biti medijski popraćena.

7. 18.11. predavanje u O.Š. Majstora Radovana u Trogiru pod naslovom „Izazovi odrastanja“

8. 19.11. u suradnji sa CISOK Split predavanje pod naslovom „Kanabis samo „trava“ ili ne?“

9. 26.11. Igrokaz uloga pacijent –liječnik; scenska igra koja obuhvaća teme iz područja ovisnosti o opijatima

10. Edukacija za stručne suradnike osnovnih i srednjih škola, kao i voditelje ŠPP u Splitsko-dalmatinskoj  županiji o preventivnim projektima i programima "Baza projekata i programa i njihova kvalitetna evaluacija", u suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje, Podružnica Split, Uredom za suzbijanje zlouporabe droga RH i Rehabilitacijsko-edukacijskim fakultetom, u Prirodoslovno tehničkoj školi u Splitu, Matice hrvatske 11, dana 26. studenog, četvrtak od 13.00-15.00 sati.

11.  „2. Nacionalna edukacija o novim psihoaktivnim tvarima pri Europskom projektu “I-SEE“
Šibenik, Gradska knjižnica ”Juraj Šižgorić”, subota, 28. studeni 2015. u trajanju od 9.00-16.00 sati.

12. U sklopu projekta "Zajedno više možemo", u suradnji sa PU Split, Odjelom za prevenciju, dana 2. prosinca 2015. održat će se predavanje za roditelje učenika šestih razreda OŠ "Vrgorac" u Vrgorcu na temu prevencije rizičnih ponašanja mladih "Odrasti (ni)je lako, zar ne?"

13. Anonimno, besplatno savjetovanje i testiranje zatvorenika u Zatvoru u Splitu na Bilicama na krvlju prenosive uzročnike bolesti (virusne hepatitise i HIV), 3.prosinca 2015., u suradnji sa Zatvorom i Udrugom "Hepatos".

14. 5.12. Solin, Edukacija Stručno razvojnog centra - predavanje za polaznike 2. seminara „ Od discipline do odgovornosti“, završna podjela diploma od strane organizatora DV Cvrčak Solin.

15. 07.12. predavanje za liječnike pod naslovom „Uloga psihijatra u liječenju C hepatitisa“

plakatDAN2015


Javno zdravstveni projekt: “ Poveži se bojom, približi se slikom“ 2013-2015 s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih s teškoćama u razvoju

Više...

zarez


Najmlađi učesnici projekta " Poveži se bojom, približi se slikom", predstavit će javnosti projektne aktivnosti te izložiti svoje radove u Gradskoj gnjižnici u Solinu. Dođite ih podržati i ohrabriti u njihovim nastojanjima te pogledati kako oni prihvačaju različitosti, kakve osjećaje prepoznaju i kako to izražavaju u svojoj predškolskoj dobi.

povezi se bojom


Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada svake godine u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) u više od stotinu zemalja širom svijeta. To je jedinstvena kampanja na svjetskoj razini koja naglašava važnost promicanja mentalnog zdravlja i usmjerava pozornost na probleme mentalnog zdravlja. Tema ovogodišnjeg obilježavanja usmjerena je na važnost očuvanja integriteta, dostojanstva u mentalnom  zdravlju svakog pojedinca bez obzira gdje se nalazio i kakve poteškoće i/ili poremećaje imao.  Dostojanstvena pomoć,  nada i podrška  kada je to potrebno, uvelike može prevenirati emocionalne poteškoće ali  otvoriti put ka izlječenju mentalnih poremećaja.

dostojanstvo

Projektne aktivnosti i sadržaji koje provodi Služba za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti od rujna do studenog 2015. na području SD županije , usmjerene su i nadalje na senzibilizaciju javnosti, podizanje svijesti, kao i obrazovanje o važnosti očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih pro-aktivnim pristupom.

Također i na svoj jedinstven način uključujući djecu i mlade s teškoćama, ali i osobe invaliditetom, čuvajući integritet krajnjih korisnika i izvršitelja projektnih aktivnosti.  Procesne aktivnosti realiziraju se predviđenim i planiranim projektima koji za cilj imaju zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja uključujući i one najmlađe iz predškolskih ustanova naše županije.

Više u aktivnostima i fb NE ovisni ĐIR


10. rujan 2015 godine

SVJETSKI DAN PREVENCIJE SAMOUBOJSTVA (suicida)

Pružanje ruke, spašavanje života.

Brojne situacije u životu jedne osobe mogu potaknuti suicidalno ponašanje kao šta su: konflikti, prirodne ili ratne katastrofe, nasilje, zlostavljanje, osamljenost ali i neugodne ponavljajuće misli nesretnih ili neshvaćenih osoba. Rizični čimbenici ovog beznadnog čina su i različiti mentalni poremećaji koji uključuju i zlouporabu alkohola ili dr. sredstva ovisnosti. Ljudi koji su izloženi raznim oblicima diskriminacije, ali i djeca i mladi ne rijetko su podložniji suicidalnom ponašanju. Pružanje ruke pomoći onima koji pate ili koji su se udaljili od društva te moguća i dostupna stručna podrška može biti presudna pri spašavanju nečijeg života. „Pružanje ruke“ podrazumijeva  i aktivno slušanje i brigu o ugroženom pojedincu, bez ikakvog osuđivanja i sa potpunim razumijevanjem. Dajući osobi u riziku mogućnost da razgovara o svojim osjećajima, u svom vremenu i na svoj način, također može biti čin kojim ćemo nekome spasiti život.

Ukoliko pružimo „Ruku spasa“ onima koji su izgubili vezu s drugim ljudima i ponudimo im potporu i prijateljstvo, to može biti čin koji spašava život!


ruka web29.06.2015.g u 8,00 sati pod sloganom ĐIRAJ, ZDRAVO!, sa autobusne  stanice ispred gradskog kazališta, krenuti će autobus „PROMET“ koji će u slijedećih šest mjeseci promovirati projekt E-savjetovališta „Pitaj? Ne skitaj!“, prometujući ulicama Splita. Tako  će i odrasli dati svoj doprinos i podršku u promicanju zdravlja ovog javno zdravstvenog projekta vršnjačke pomoći.

BUS1

BUS2

BUS3

više...


Projekt „Ca je covik!?“

23

više...


Održana premijera dokumentarnog filma o javno zdravstvenom projektu pod nazivom PRETEŽNO VEDRO

IMG 0303

Učenice  šestog razreda  Hana i Filipa iz osnovne škole „Brda”,  ali i članice novinarske sekcije  škole  kratkom najavom su podsjetile nazočne  na tijek projekta ali i svoje sadržaje u njemu jer su snimali i intervjuirali za radio emisiju  te su i same učesnice projekta. U eteru su od 2014 god. Prate procesne aktivnosti  i sadržaje izvršitelja i su voditelja u svojoj ali i drugim školama. Na posljednjoj radijskoj emisiji radile su puna dva mjeseca, informirali su širu  javnost, montirali priloge sa svojim prijateljima iz  novinarske sekcije . Promiču i oni zdravlje i  ide to njima! Šalju priloge na HRT 1 u radio emisiju pod nazivom „Stigla je pošta!” Također  su sa  posljednjom radio emisijom prošli i na državno natjecanje Lidrano!

Hvala im na vremenu, trudu i strpljenju, svima koji su pomagali, prigovarali, čudili se i divili te zajedno uspješno stvarali u ovom petogodišnjem projektu koji potiče emocionalni razvoj!

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije doktorica     Jasna Ninčević uručila je zahvalnice Županiji Splitsko –dalmatinskoj, Agenciji za odgoj i obrazovanje podružnici Split te Info zoni Split, a doktor Željko Ključević, voditelj Službe priznanja za volontere koji su na različite načine doprinijeli bogatstvu ishoda ovog projekta.

 kino1

Emisija OSJEĆAJI

kino2


„Reci što jedeš, reći ću ti tko si…“- edukacija i degustacija za istim stolom održana nakon premijere dokumentarnog filma u Kinoteci Zlatna vrata Split.
U prepunoj dvorani gdje se tražilo mjesto, nakon održane  projekcije mladi  su skrenuli pozornost na povezanost osjećaja i hrane…! 

kino3

Kakva je veza  između našeg ukusa za hranu i naše osobnosti, saznali  smo tijekom degustacije, šest okusa te  koristimo i ovu prigodu da se zahvalimo djelatnicima i učenicima Turističko-ugostiteljske škole… bez kojih premijera filma ne bi bila „istog okusa“!

Učenica Anđela educirala je prisutne  uz izreku : „ Oni koji se prejedaju i koji se opijaju ne znaju niti jesti niti piti“ Jean Althelme Brillat Savarin
Često ne jedemo samo zato što smo zaista gladni, a za nekontroliranu žudnju za hranom te nezdravo  i neumjereno prejedanje nerijetko su krivi snažni osjećaji. Ljutnja, tjeskoba,  svakodnevni stres ali i druge frustracije i odnosi dio su razloga koji potiču emocionalnu glad te su  to samo neki od čimbenika koji nas vode prema hladnjaku.
Potrebno je razlikovati emocionalnu od fizičke gladi. Fizička dolazi postupno, osjećamo prazninu u želucu. Emocionalna glad pojavljuje se naglije, uz žudnju za određenom hranom te se nerijetko ne  možete obuzdati, u nagonskoj potrebi za jelom „svega i svačega“, s ciljem postizanja ugode ne razmišljajući o količini obroka.  
Prema osjećajima koji su glavni okidači za prejedanje, razlikuje se i  “izjelice” , odnosno emocionalno jedenje ali i njena suprotnost - gladovanje. Riječ je o prejedanju ili ne jedenju zbog lošeg raspoloženja, zbog niskog  samopoštovanja, zbog stresa te nekontroliranom jedenju zbog osjećaja ugode.  Ljudska bića su složene mješavine prošlih iskustava, sadašnjih životnih situacija, naslijeđa, osjećaja, misli, uvjerenja i ponašanja. Svi ti čimbenici utječu na prehrambene navike stvarajući osobni stil prehrane.
Žudnja za točno određenom hranom ili pićem odgovara specifičnom osjećaju iz kojeg proizlazi. Tako  iz stresa i napetosti rađa se žudnja za alkoholom, sniženo raspoloženje potiče nas da jedemo čokoladu, bijes  nesvjesno ublažavamo hrskavim grickalicama ali i kofeinom podižemo energiju i „posrnuli entuzijazam“.
Stil prehrane ovisi o ranijim iskustvima ali i o našim ugodnim i neugodnim mislima...!

 

 

kino


trailer link

Premijera dokumentarnog filma o zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja projekta " PRETEŽNO VEDRO" koji ima za cilj poticati emocionalni razvoj gledati će se i slušat, 1.6.2015.g. u 12,30 h u Kinoteci Zlatna vrata Split Dioklecijanova 7.
Tom prigodom volonteri će dobiti svoja zaslužena priznanja te će  započeti edukacija i degustacija šest okusa uz osamnaest različitih  zalogaja praćena izrekom: "Reci što jedeš, reći ću ti tko si" uz pomoć učenika i djelatnika Turističko -ugostiteljske škole Split, koja će dati svoj doprinos u ovom petogodišnjem projektu. Osim toga ćemo saznati ponešto i o "emocionalnoj gladi" te nekim od čimbenika koji nas "tjeraju" na ne umjerenost u jelu i piću i  našim osobinama koje preferiraju određen tip prehrane. Aktivnosti će započeti na Europski dan pretilosti 18.5., a završiti 31.5. na Svjetski dan nepušenja.
Tako će se formalno završiti i  dani preventive, a projektne aktivnosti provode se i dalje! Radujemo se ovoj premijernoj projekciji, hvala svima koji su je omogućili!tap

Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti NZZJZ SDŽ i ove godine predstaviti će se na 32. Hrvatskoj  proljetnoj pedijatrijskoj školi u Splitu za liječnike i medicinske sestre od 20.-24. travnja 2015. g.
Projektom: Poveži se bojom, približi se slikom", putem video uratka na otvaranju seminara 20.4. u 8.30h i glazbenim nastupom krajnjih korisnika projektnih aktivnosti mladih iz COO Slava Raškaj Split za vrijeme prigodnog programa.

tap2

Te pro-materijalima iz projekta : Pitaj? Ne skitaj!, koji će se nalaziti u torbama učesnika ovogodišnjeg programaKako je nastala ideja za plakat i  izložbu procesnih aktivnosti i projektnih ishoda za drugo predstavljanje projekta „POVEŽI SE BOJOM, PRIBLIŽI SE SLIKOM”?


“Projekt  povezuje sudionike na različite načine i usmjerava krajnje korisnike na izražavanje misli i osjećaja. Različitosti postaju gotovo nevidljive, iako se nalaze posvuda. Aktivnosti projekta sve više približavaju  naše udaljenosti. Djeca i mladi s teškoćama u ovom javno zdravstvenom projektu su:  suradnici,  prijatelji i partneri pri usvajanju novih znanja i vještina.  Putokazi nam pomažu, olakšavaju provedbu sadržaja , oni  su ti  koji nas povezuju bojama i približavaju slikama...”!
Autorica predloška-skice Ružica Rimac učenica ŠLU, 16.god. 1b

poveziSeBojomPlakat

 

Plakat za  7. travanj 2015 SVJETSKI DAN ZDRAVLJA izradili učenici i djelatnici male planinske škole.

Nastao je iz predloška za tapiseriju  koji su izradili učenici kombiniranog razrednog odjeljenja 1.- 5. razreda u projektnim aktivnostima projekta „Poveži se bojom, približi se slikom“. Mala planinska škola  nalazi se u Donjem Ogorju, i podružnica je Osnovne škole braće Radića, Bračević; Donji Muć.  Ime plakata  "Slap ljubavi", inspirirana je i pjesmom "Slap" Dobriše Cesarića. Svaki učenik je svoj doprinos malu kap-srce ovom slapu ljubavi.

Radeći na ovom grupnom predlošku u projektnim aktivnostima učenici su radili na svom samopoštovanju, poštivanju drugih, osjećaju zajedništva i timskog rada, razvijali su altruizam i sposobnost dijeljenja. Zahvala učenicima  koji su sudjelovali:Anti, Anamariji, Ivici, Petri, Lovri, Ivanu, Nori Antoniji te mentorici: Nedi Zulim, knjižničarki  i su voditeljici projekta za školu: Ines Sedlar, pedagoginji.

plakatVRBA


Međunarodni dan osoba s Down sindromom

21. ožujak 2015.

Ujedinjeni narodi (UN) su 10. studenog 2011. prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. ožujka obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day). Datum 21. ožujka simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke UN iskazuje svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, a posebice u zemljama u razvoju.

Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti od 2011.g. nositelj je i javnozdravstvenih projekata koji imaju za cilj skrenuti pozornost javnosti na važnost zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih s posebnim potrebama/teškoćama. Drugi u nizu je i projekt započet 2014 god. pod nazivom „ POVEŽI SE BOJOM, PRIBLIŽI SE SLIKOM “. U svakodnevnim projektnim aktivnostima sudjelujemo u bogatstvu različitosti iskazanih: bojama, osjećajima, raspoloženjima, ljudskim osobinama te vještinama i znanjima koje stvarju krajnji korisnici projekta kroz ishodne sadržaje i materijala, a u tome im pomažu vršnjaci iz odgojno-obrazovnih ustanova i institucija na području SDŽ.

Ishodni materijali: tapiserija nastale u COO Slava Raškaj i COO Juraj Bonači

I mi imamo svoje šarenilo!


down

za Međunarodni dan osoba s Down sindromom učenici  i djelatnici OŠ Stobreč u petak, 20. ožujka u školu došli u šarenim čarapama… ZAŠTO?

down2

Na taj način se već nekoliko godina nastoji na simboličan način ukazati na potrebu prihvaćanja različitosti među ljudima u svijetu…!Pretpremijera dokumentarnog filma 'Mentalno zdravlje je poput neba…', najavljena za 5.ožujka u 18,00 sati odgođena se zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za srijedu 11.ožujka. Projekcija će se održati u 18,00 sati u koncertnoj dvorani Glazbene škole Makarska. Pretpremijera u Makarskoj rezultat je projekta 'Pretežno vedro' i suradnje odgojno-obrazovnih ustanova, Osnovne škole Stjepana Ivičevića Makarska te Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko  liječenja 2010 - 2015. godine.

pozivnica pretpremijera


Stjepana Ivičevića Makarska
Kako prepoznati i razumjeti svoje i tuđe osjećaje?
Upravo je završeno snimanje  dokumentarca
o zanimljivim javno zdravstvenim projektima
čiju ćemo pred premijeru moći pogledati  
05. 03. u Glazbenoj školi u 18 sati.

plakatMakarska

Važnost samokontrole, važnost  izražavanja i dijeljenja osjećaja, kreativni načini izražavanja osjećaja  i još puno toga  realiziralo se u osnovnim , srednjim školama i drugim institucijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji pod vodstvom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  Službe za mentalno zdravlje.
Upravo naša škola i naš grad su izabrani za projekciju ovog filma zbog  doprinosa i angažmana djece i mladih, djelatnika i lokalne zajednice u kreiranju pozitivnog ozračja i suradnje.
Ove školske godine učenici iz 5.b i 7. b razreda snimili su prema predlošcima stripova koje su izradili mladi iz Splita,  skečeve koji obrađuju temu: socijalne tjeskobe, usamljenosti, ispitnu anksioznost i neprimjerene reakcije.


cxy1

U skeču sudjeluju  učenici:Lana,Petra,Jure,Šimun,Roko,Ana, Domina, Ante , Katarina , Zoran,Ivana,Iva,  još jedna Iva, Lorena, Josip i Vlado.
Uz dozvolu i pristanak svojih roditelja
Voditeljica  projekta u školi Stjepana Ivičevića psihologinja Marica Garmaz

 

vrtuljak web

U organizaciji Foruma  za slobodu odgoja  raspisan je  kreativni natječaj “Oboji svijet!“  2014. u  kojem su se prikupljali originalni i inovativni radovi djece i mladih na temu tolerancije, u kategorijama: video-uradak,priča, pjesma, plakat, strip, slogan, fotografija i sl. u cilju doprinosa promicanju tolerancije, nenasilne komunikacije, međusobnog uvažavanja , kreativnosti i inovativnosti.

Učenici  OŠ STJEPANA IVIČEVIĆA  MAKARSKA koji sudjeluju u projektu “Pretežno vedro”, dobili su pojedinačna i grupna  priznanja te zahvale  za fotografije iz ishodnog materijala E-kalendara pod nazivom  “ VRTULJAK OSJEĆAJA”; koji je ujedno i tiskan za 2014.god. a nakladnik je NZJZ SDŽ.  Radovi su izloženi u knjižnicama grada Zagreba, te će fotografije:  nade,  znatiželje, usamljenosti , veselja, nesigurnosti, uzbuđenja, zadovoljstva, povjerenja, dosade i ljubavi putovati i u druge gradove Hrvatske u 2015., na  natječaj se javilo 500 škol a , svrha mu je i senzibilizacija javnosti na navedene teme.NOVE TEHNOLOGIJE-NOVE OVISNOSTI! 

neovisni 

 

povezi se bojom slavaTijekom prve godine provedbe projekta  pod nazivom "Poveži se bojom, približi se slikom", ostavrena  je suradnja s odgojno-brazovnim, socijalnim i dr. institucijama,  udrugama i pojedincima koji su se uključili u projekne aktivnosti.  Procesi i  ishodi govore u prilog mogućnosti inetdiscilinarnog pristupa i multisektorske suradnje javno
zdravstvenim pristupom. Kako smo se povezali bojom...u više od deset institucija na području SD-županije. vidjet će te i čuti od suradnika, sudionika, izvršitelja, samih korisnika i vanjskog opservera projekta.

Izložba " MOJ PROZOR U SVIJET", ostaje kao trajni postav COO “Slava Raškaj”, u izvedbi i realizaciji Škole za likovnu umjetnost Split I Škole za dizjan grafiku i održivu gradnju Split u organizaciji nositelja i voditelja projekta Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti NZZJZ SDŽ.ask

INTERNET za prevenciju i on-line intervenciju ( potrebe-ponuda)

Projekt „ Pitaj? Ne skitaj!” mladi za djecu i mlade e-savjetovanje „pozvan da se predstavi“ sudionicima skupa u Tirani od 2-4. studenog 2014. kao  postojeća intervencija u Hrvatskoj i primjer dobre prakse. Kako je  Hrvatska jedina zemlja u regiji koja koristi Internet za prevenciju i on-line intervenciju,  projekt Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. je prepoznat kao projektna aktivnost mladih koja uključuje i fb NE ovisni ĐIR. Ideja je podijeliti s drugim sudionicima iskustvo iz Službe i tako  doprinijeli  razvoju on-line intervencija. Zajedno sa sudionicima izradili plan ili idejni prijedlog intervencije koja bi se mogla razviti na razini regije (temeljem interesa koje su zemlje iskazale u upitnicima o on-line intervencijama), te će se moći primijeniti u zainteresiranim zemljama. Hvala svima, koji će to omogućiti!


10. rujan 2014. godine. Svjetski dan prevencije samoubojstava (suicida)

 SUICIDJedan povezani svijet

           Ne postoji lagan način na koji se može govoriti o ovoj teškoj i zahtjevnoj temi.  
Šutnja  je nekad težak i često pogrešn izbor! Porast stope samoubojstava  u svijetu, ali i u Republici Hrvatskoj  u mladenačkoj dobi posljednjih godina je prisutnija.
Prijetnje samoubojstvom uvijek moramo uzeti za ozbiljno, ne bi ih smjeli ignorirati ili odgađati odlazak po stručnu pomoć s osobom koja ih izrekla. Osim samoubojstva na mah, iz bijesa, osvete  ili kopiranja vršnjaka u mladenačkoj dobi,  neki ljudi jako rano u životu postaju neizmjerno tužni,  bez nade i radosti. Na ovaj problem treba češće skretati pozornost te hrabrije o tome razgovarati.
Društvena izolacija može povećati rizik od samoubojstava i obratno, jake veze među ljudima mogu zaštiti osobu od pokušaja oduzimanja života. Pokažimo brigu osobno, općenito kao društvo, obiteljski i profesionalno, ostanimo povezani međusobno, s pojedincima koji su u nezamislivoj psihološkoj patnji jer njihov jedan dan... cijela je vječnost!

Ukoliko pružimo ruku onima koji su izgubili vezu s drugim ljudima i ponudimo im potporu i prijateljstvo, to može biti čin koji spašava život!najavna

Učenici 4.raz. Zdravstvene škole Split programa medicinske sestre/tehničar opće njege, iz predmeta mentalno zdravlje tijekom praktične nastave koja se odvijala u  Savjetovalištu za djecu i mlade u fokus grupama "fokusirali se" na mogućnosti promicanja mentalnog zdravlja.
  Nakon edukacije i senzibilizacije oko 100 učenika idejno su osmislili i predložili različite aktivnosti u kojima i sami žele sudjelovati. U tome su im pomogli njihovi predmetni prof., SRS-škole, stručni suradnici Službe, volonteri sa FESB-a, studenti koji su programirali e-savjetovalište! Za vizualni identitet zaslužni su učenici i prof. Škole za dizajn grafiku i održivu gradnju Split, a posebna zahvala mladima koji su motivirani za učešće i doprinos u radu e-savjetovališta uz pomoć svojih mentora.

 

mms img-870647244

Više od 200 djece i mladih u dobi od 12-20 g. u protekla dva mjeseca vrednovali su edukativne stripove iz projekta „PRETEŽNO VEDRO“.
Učenici i stručni suradnici iz OŠ ŽRNOVNICA; OŠ STOBREČ, OŠ MERTOJAK-SPLIT, OŠ  prof. FILIP LUKAS KAŠTEL STARI i ZDRAVSTVENE ŠKOLE - SPLIT, korisnici Savjetovališta za djecu i mlade ove Službe, procijenili su: način, korisnosti, mogućnost prepoznavanja i iskazivanja emocija putem medija stripa koji su izbarali njihovi vršnjaci u projektu „PRETEŽNO VEDRO!“

Neki od pokazatelja provedenog  vrednovanja su: da je metodologija autentična, cilj prepoznatljiv te se osjećaji mogu  izraziti na različite načine.  Mladi ističu kako "ovaj strip" uči ljude izražavati osjećaje na zanimljiviji način,   poučan je i jednostavan za razumijevanje. Misle da je ovo  domišljat način jer slike i boje pomažu im otvorenije pokazati osjećaje. Ovakav način izražavanja osjećaja nije uvijek  izravan. Nekad niti prepoznatljiv drugima ali može umanjiti napetost i olakšati situaciju, djeluje smirujuće.
Mladi trebaju poticaj, pomoć i podršku kako bi to mogli i ostvariti jer im se nije  uvijek lako nositi s problemima. ( iz fokus grupa osnovnoškolaca iz Žrnovnice i srednjoškolaca iz Splita )

 

Projekt vršnjačke edukacije
„Nešto ću ti reć"

pozivnica nesto cu ti rec

Služba za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti NZJZ SDŽ, provodila je projekt u suradnji sa Ženskim đačkim domom Split.
Ovakav oblik edukacije je važan i dobro prihvaćen među mladima, a pokazalo se da informacije koje su im od značaja, mladi radije i lakše prihvaćaju od svojih vršnjaka, koji su za to posebno obučeni. halfGirl1
Cilj projekta je razvijanje zdravih životnih navika i poticanje samopouzdanja.
Učenice Ženskog đačkog doma prikazale su igrokaz na temu zlostavljanje putem društvenih mreža, pod nazivom " Copy paste“ . Predstava koju su s učenicama osmislile i uvježbale odgajateljica Daria Sladoević i vanjska suradnica Ana Dalbello govori o problemu nasilja među mladima. Pažnju je plijenila i "improvizirana tinejdžerska soba" koju su pod vodstvom odgajateljice Zrinke Šarić Mužinić osmislile učenice kreativne sekcije.

IGROKAZ31

 

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA; ZDRAVSTVENA  ŠKOLA - SPLIT

11.4.2014 u 11h u Zdravstvenoj školi - Split, održat će se javni skup pod nazivnom: „ ZDRAVLJE je kreativnost, kreativnost je ZDRAVLJE “. Tom prigodom učenici dviju srednjih škola iz Splita predstaviti će javnosti ishodne materijale i rezultate projektnih aktivnosti u suradnji s NZJZ-SDŽ vršnjacima, profesorima, ravnateljima, zdravstvenim djelatnicima , studentima i dr. gostima. Protokol događanja pogledajte u aktivnostima.

zdravstvenaplakat

slika mostlySunny 1

http://gogss.hr/Nevidljivi_zid/index.html

Suradnja s Pedijatrijskom školom  proteklih godina realizirala se predstavljanjem i podjelom priručnika i brošura čiji je izdavač NZJZ SD županije a autori djelatnici i suradnici projekata Službe,  koji imaju za cilj zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih.

 Ove godine na ovom stručnom skupu  podijeliti će se stripovi koje su nacrtali mladi u Školi stripa  u projektu " PRETEŽNO VEDRO"- Biti će dostupni svi sudionicima, gostima i učesnicima 31. Pedijatrijske škole. Ujedno je to i početak predstavljanja ishodnih materijala nastalih u 2014. u suradnji s civilnim sektorom i Zdravstvenom školom-Split.

slika mostlySunny 2

http://gogss.hr/Sjene/index.html


„POVEŽI SE BOJOM, PRIBLIŽI SE SLIKOM“

boja1U prvoj  godini projekta pod nazivom "Poveži se bojom, približi se slikom!" djeca i mladi Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Split i Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" Split u suradnji  sa predškolskim i školskim ustanovama redovnog odgojno-obrazovnog sustava U SD županiji izrađuju crteže na temu: Poveži se bojom. Materijal potreban za realizaciju kreativnih aktivnosti  u radionicama, prikuplja se povezujući sve sudionike i suradnike koji su se uključili u aktivnosti u siječnju 2014. Projektne aktivnosti prikupljanja radnog i ishodnog materijala realiziraju  se  iskustvenim radionicama na temu: boje, osjećaji i raspoloženje. Od nastalih radova, tijekom 2014/16 izradit će se više tapiserija u radionicama specijalnih ustanova uz podršku i pomoć učenika-volontera iz redovnih odgojno-obrazovnih ustanova kao i  SRs udruge studenata. Multisektorska i multidisciplinarna suradnja različitih institucija i djelatnika, javno zdravstvenim pristupom skrenuti će pozornost na potrebu očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja djece s posebnim potrebama/teškoćama.

U projektu sudjeluju djeca preškolske dobi iz dva Dječja vrtića iz Solina i Splita, učenici pet Osnovnih škola: dvije iz Splita, Žrnovnice, planinska škola iz Vrbe i jedna s otoka Brača. Srednjoškolci i njihovi profesori projektne aktivnosti provodit će kroz praktičnu nastavu ali i izvan nastavnim aktivnostima u tri Srednje škole u Splitu.

Nakon operativnih sastanaka voditelja i su voditelja projekta su izvršitelji i krajnji korisnici projekta u protekla tri mjeseca ostvarili i prve rezultate nizom radionica. Više u foto-galeriji koju je su dostavili suradnici iz Škole likovnih umjetnosti -Split, ali i učenici PRO ( posebnog razrednog odjeljenja ) OŠ Pojišan. Jedan od ciljeva projekta je: potaknuti i olakšati uključivanje djece i mladih s posebnim potrebama/teškoćama u socijalnu komunikaciju i interakciju s vršnjacima uže i šire sredine.