Logo
žuta  zelena  plava  roza  crvena  ljubicasta 
nzjz

Izdavač:

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije
Služba za mentalno zdravlje
www.nzjz-split.hr

Za izdavača:

Željka Karin, dr. med. unv. mag. spec. školske medicine, ravnateljica
Željko Ključević, dr. med., spec. psihijatar
Marina Baćak, prof. pedagogije i psihologije, Osnovna škola Stobreč
Ivan Kovačević, dipl. ing., Škola za dizajn grafiku i održivu gradnju Split

OŠ Stobreč

Urednice igre: „Pretežno vedro“

mr. spec. Vedrana Ždero, klinički psiholog,
Mirela Grbić, defektolog, prof.
Učenici 7-ih razreda, Osnovna škola Stobreč

OŠ Meje

Urednici i suradnici izrade Web-portala igre: „Pretežno vedro“

Marijana Polić-Kuko, prof. matematike i informatike, Osnovna škola Meje
Učenici 8-ih razreda,Osnovna škola Meje
Majda Asanović, dipl. učiteljica, ravnateljica, Osnovna škola Meje
Tanja Laušić, dipl. psiholog, Osnovna škola Meje
Sanja Mamić, prof., dipl. bibl., Osnovna škola Meje
Elza Vukičević, mag.dizajna , Škola za dizajn grafiku i održivu gradnju Split
Marko Dragun, ing stroj. , Škola za dizajn grafiku i održivu gradnju Split
Victoria Vestić, mag. Hrvatskog i Engleskog jezika i književnosti
Luka Dragun, mag. računarstva

Split, 26. lipnja 2018.


Komentari učenika osmih razreda koji su sudjelovali u izradi

Igra mi se jako svidjela. Bilo je zabavno raditi na njoj. Nadam se da će se i drugima svidjeti jer je puno truda uloženo u nju.

Petar B.
Na ovoj igri mi je bilo zabavno raditi. Ne samo da sam nešto i informatički naučila, već sam naučila i o emocijama. Puno truda i rada je uloženo u nju i ponosim se što smo ovako nešto postigli. Nadam se da će i drugi naučiti nešto iz ove igre i da će se promjeniti ako je promjena potrebna.

Korina R.
Iako se u ovu igricu uložilo puno truda i nade da se o vršnjačkom nasilju i dječjim osjećajima više priča, mislim da je to sasvim individualno i da dječje ponašanje prema drugima dolazi od kuće. Sve u svemu, igrica je zabavna i zanimljiva.

Nina V.

Igra i stvarnost

Prvo univerzalno sredstvo izražavanja djeteta je igra. Već vrlo rano s pomoću naizgled nesvrsishodnih pokreta mala djeca se upuštaju u „važan posao“ upoznavanja vanjskog svijeta, ... kroz spontanu igru!

Sadržaji i aktivnosti “igre osjećaja” zasnivaju se i na spoznaji o svojim osjećajima ili ponašanjima koja ne sprečavaju suradnju u grupnim odnosima. Namjera same igre je poticati druženje i komunikaciju među suigračima igrajući se u “stvarnom svijetu”.Sadržaji i aktivnosti “igre osjećaja” zasnivaju se i na spoznaji o svojim osjećajima ili ponašanjima koja ne sprečavaju suradnju u grupnim odnosima. Namjera same igre je poticati druženje i komunikaciju među suigračima igrajući se u “stvarnom svijetu”.

Iako je ova igra organizirana i edukativna po svom sadržaju, nastala je kao “nepredvidiva kreativna aktivnost” u projektu “ Pretežno vedro” s ciljem poticanja emocionalnog razvoja djece i mladih. Namijenjena je svima onima koji žele razvijati duh za promatranje, upoznavanje sebe i drugoga te na taj način zaštiti i unaprijediti svoje mentalno zdravlje.

Zahvaljujem svima učesnicima u ovom „važnom poslu“, a posebno djeci i mladima na izvrsnoj ideji u potpunosti primjerenoj suvremenom svijetu „igre“...!

Željko Ključević, dr. med., spec. psihijatar; Voditelj Službe

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Služba za mentalno zdravlje, kroz javno zdravstveni projekt „Pretežno vedro“ na kreativan i zabavan način doprinosi razvoju emocionalne pismenosti među djecom i mladima. Stoga je u sklopu projektnih aktivnosti u Osnovna škola Stobreč 2014./15. osmišljena istoimena društvena igra koju su izradili 2015./16. učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.

Web-portal za igru izradili su učenici osmih razreda Osnovne škole Meje, Split s njihovom mentoricom Marijanom Polić-Kuko, prof. matematike i informatike 2018. godine.

Zašto web-portal?

Današnje generacije odrastaju uz tehnologiju virtualnog svijeta koja postaje integralni dio njihova života. Internet tehnologiju je nužno koristiti u odgojno-obrazovnom sustavu, kako bi djecu i mlade motivirali za učenje. Tako im olakšavamo usvajanje praktičnih znanja i vještina koje će doprinijeti konstruktivnom rješavanju problema. Prateći i razumijevajući njihove interese možemo im ponuditi sadržaje koji će im biti zanimljivi i edukativni.

Zbog toga je društvena igra „Pretežno vedro“ preseljena iz analognog u digitalno okruženje i nudi djelatnicima i učenicima sadržaj koji će im biti zabavan, kao takav i zanimljiv za učenje o sebi i drugima. Zasigurno će doprinijeti zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja djece i mladih koje je od izuzetne važnosti za funkcioniranje svakog pojedinca u školskom, obiteljskom i socijalnom okruženju.

Igranje

Kako je za svako igranje potrebno najmanje dvoje ili više ljudi, možemo reći da u trenutku stvaralačkih poriva počinje kreiranje vanjskog svijeta kroz igru i igranje. Igranje je uvijek prilika da otkrijemo nepoznato u poznatom, prisjetimo se nekih trenutaka, čak i zaboravljenih sjećanja. Ali i otvorimo prostor za neka nova iskustva i znanja u nama i oko nas. Važno svojstvo igranja je i traganje i zato jedino u igri svako dijete, mlada ili odrasla osoba mogu imati slobodu kreacije. U kreativnosti pojedinac može otkriti samoga sebe. Ako želite na tom putu biti i uspješni… igrajte se!

Mirela Grbić, defektolog, prof.; voditeljica Projekta

AZOO MZOS
 

Povratak